Тако млади, а тако велики уметници

          Основна школа „ Тринаести октобар“ од памтивека, без лажне скромности и претеране хвале, пленила је својим ваннаставним активностима, посебно својом драмском секцијом. Сведок томе су многобројне сачуване фотографије насмејане и разигране дечице са приредби поводом обележавања Дана школе. Да слике говоре више од речи показују распевани чланови хора и оркестра, лепршаве хаљинице и грациозни покрети ритмичарки, испреплетени кораци младих фолклораша  и озбиљних глумаца, одговорних и талентованих ученика наше школе.

 

Данас смо често сведоци да из перспективе ученика школа представља сивило досаде и смарања, сувопарног испитивања одакле треба што пре побећи.  Најсветлија тачка су дружења по ходницима, задиркивања у школским двориштима. Отуда и потреба да се ваннаставним активностима мора пружити већи значај.

У жељи да се приближимо ученицима, јер смо пре свега њихови пријатељи, а не само предавачи,  храбро смо положили педагошку заклетву свесне моралне одговорности према тим малим људима које сви називају деца и на тај начин срушили зид предрасуда између ученика и наставника. Онога дана када је наша драмска секција почела са радом, пале су све маске.  Раме уз раме постали смо искрени другари, међусобни слушачи, верни саветници. И они најслабији, најратоборнији, најповученији, хиперактивни пронашли су себе у различитим улогама.

Позорница је синкретизам музике, игре, глуме, покрета и слободе личности, зато ту ученичка креативност полети, они често себе пронађу на тим сценама. Они бирају улоге које им одговарају, или чак припремају улоге према животним ситуацијама у којима се нађу. Позориште је слика живота са њеним лепим и тужним наличјем. Ту наши ђаци нађу идеалан вентил да испусте сву негативност, све што их боли, а да се у потпуности не открију. На нашим школским даскама које живот значе заједно се смејемо, коригујемо, васпитавамо, осмишљамо костиме и надасве савршено забављамо .

У нашој драмској секцији учимо се тимском раду, стицању самопоуздања, наша врата су отворена свим креативцима, свезналицама, истраживачима, забављачима и међу децом и међу наставницима.

Школске приредбе су јединствена прилика да деца пронађу себе и свој таленат. Кроз уметност пружа нам се велика могућност да проникнемо у  лавиринт дечије душе и измамимо из њих онај највреднији и најчистији део.

Будимо чувари њихових осмеха!