„Деца су истински сликари идеја“ – Max Desoar

Дечје ликовно стваралаштво представља један од основних облика изражавања дечјег психичког живота, дечје личности и зато је значајно. Поред говора помоћу кога дета изражава своја осећања и доживљаје, визуелно стваралаштво је једно од најискренијих начина дечјег изражавања. Савремена настава ликовне културе тежи томе да дете потпуније доживљава свет у својим визуелним вредностима и изражава га стваралачки ради потпунијег развоја личности. Сама настава ликовне културе, а нарочито кроз рад ликовне секције, тежи да се непрестано осавремењава, актуелизује, мења и то је у случају ове школе одувек био циљ амбициозног наставника Слађане Петровић.

Ликовна секција је путоказ и начин сазнавања како се ученици воде кроз овај предмет и која на особен начин деци омогућава да визуелно изразе сопствени доживљај света, истакну себе и у себи препознају таленат и велику моћ коју даје ликовно уметничко стваралаштво. Један од највећих успеха који је произашао из креативног рада ликовне секције је и то да одређени број ученика проналази и препознаје себе па самим тим и определи себе за ликовну уметност као своје животно занимање (Јелена Миладиновић, Влада Миладиновић, Јелена Павловић, Сузана Џелатовић, Јелена Вукчевић, Душко Ковачевић…).

План рада ликовне секције увек садржи активности прилагођене културним, образовним и васпитним циљевима у оквиру манифестација које се организују унутар и ван школе и у сарадњи са другим установама од јавног значаја. Предвиђене су уметничке и ђачке ликовне колоније, изложбе, ликовне радионице, перформанси, израда сценографија, костима и свега осталог што подазумева театар, филмске пројекције, сајмови, фестивали, учешће у хуманитарним акцијама, сарадња са медијима и учешће у свим догађајима везаним за манифестацију прославе Дана школе и промоцију школе.
Акценат поготово треба ставити на интензивно учествовање на многим ликовним конкурсима, где су ученици наше школе награђивани на највишем нивоу за своје ликовно стваралаштво. Највећи број награда и највишег ранга, управо из предмета ликовне културе, су забележили ученици наше школе.
Поменућемо овог пута само овогодишња постигнућа (јер је заиста на стотине награђених ученика било последњих десетина година). На регионалном тамичењу за најбољу дечју карикатуру „Мали Пјер“ освојено је треће место – Ања Марковић 53. На конкурсу Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ поводом Светске недеље дојења школске 2014/2015. Године прво место освојила је Марија Станојловић 71; друго место Сташа Ђорђевић 53; треће место Кристина Николић 82.

На Републичкој смотри ученичког ликовног стваралаштва, Александра Јаковљевић 82 освојила је друго место, а Тијана Алексић 72 треће место. На овој Републичкој смотри под покровитељством Министарства просвете науке и технолишког развоја наша школа је добила и признање као једна од школа са највољом колекцијом ликовних радова, а и наставник ликовне културе је добио признање за свој рад.

Радна атмосфера са ликовне колоније

Радови наших ученика су излагани и награђивани широм Европе и света. Публикован је рад нашег ученика на најбољем дечјем постеру „Ја на планети Земљи у 21. веку“ и изложен у Јужноафричкој републици, „Дете и пас“ Чешка република… Неколико ликовних радова наших ученика је у власништву УНИЦЕФ-а и публиковани су у форми честитке или поштанске марке, објављени су и у календару Министарства војске реоублике Србије. Ликовни радови наших ученика виђену су и на Међународном ликовном конкурсу „радост Европе“ и у Галерији Дечјег културног центра Београд, „Виса – Олимпијада маште“…

Ученици наше школе су такође редовно и учесници ликовних колонија као на пример „Ђачке ликовне колоније“ Грза – Параћин (Теодора Јанковић, Душко Ковачевић), „Летње школе уметности“ (Дарко Марковић, Богдан Ђорђевић,

Прво место за ликовни рад Сташа Ђорђевић 5/3

Иван Ђорђевић и Душан Градојевић) где су се истакли у радионици анимираног филма и многих других који укључују сарадњу са основним школама.
Морамо да напоменемо да смо као школа изузетно одговорни и сарадљиви и са институцијама на општинском нивоу и радо се одазивамо и учествујемо на свим конкурсима које расписује: народна библиотека „Душан Матић“, Црвени крст, Културни центар, Служба за стоматолошку здравствену заштиту Дома здравља Ћуприја и многих других.
Још је важно и рећи да наша школа поседује и фантастичан изложбени простор у коме се током целе школске године постављају ретроспективне или тематске изложбе радова ученика наше школе: Ускршња, Светосавска,

Награђени ученици на конкурсу Народне библиотеке „Душан Матић“
на тему „Моја породица“

„Лепота жене“, „Надреални аутопортрет“… У овом простору такође је постављано и више гостујућих изложби где су првенствено домаћини били чланови ликовне секције и ученици који похађују изборни прдмет Цртање, сликање и вајање. У оквиру ове секције постављена је и луткарска сцена „Позориште сенки“. Ова трупа је често наступала у школи и ван ње, а циљу промоције школе.

Закључак је да се кроз набројане ликовне активности развија дечје перципирање, дечја меморија, фантазија, дечје емоције и у том смислу дечја ликовна активност није сама себи сврха, него уједно основа за развоје целокупне личности детета, посебно његове ликовне културе.

 

Коришћена литература
„Дечје ликовно стваралаштво“ Чедомир Милошевић