Продужени боравак

Са поносом можемо да се похвалимо да наш продужени боравак за најмлађе ученике из године у годину траје, испуњен дечијим осмесима, игром, обогаћен учењем и израдом домаћих задатака у заједници.
Захваљујући њему, боравак у школи је лепши, богатији, забавнији. Наши другари свакога дана уживају у занимљивим и едукативним активностима НТЦ система учења и примени Монтесори педагогије са својим учитељима и другарима из старијих разреда.

Историјат

Основна школа „13. октобарˮ у Ћуприји је била прва школа у Поморављу која је још давне 1999. године отворила продужени боравак за ученике млађих разреда. Нови облик рада и за учитеље и за ученике носио је много непознаница у вези са тим на који начин организовати рад у боравку. За рад продуженог боравка планиране су биле две велике просторије на другом спрату школе: једна просторија је била учионица са столовима, столицама, таблом и наставним средствима, док је друга просторија била играоница опремљена играчкама, радионица и маштаоница са циљем да ученицима пружи један другачији облик рада, а све игром, стварањем и маштањем. Овај облик васпитно-образовног рада имао је тада циљеве које, наравно, и данас реализује:

  • потпуније обезбеђивање услова за интелектуални, емоционални, морални, естетски и укупно психо-физички развој детета;
  • организовано праћење одмерености и примерености захтева утврђених заједничким планом и програмом;
  • стицање повратних информација о укупној ваљаности примењених метода облика и средстава у процесу васпитно-образовног рада.  

Самостални рад ученика у боравку организован је плански, уз педагошку помоћ и подршку стручних сарадника и сарадњом са учитељима, ученици утврђују, продубљују, усвајају и примењују нова знања, вештине и навике. Ученици самостално, али уз константно праћење учитеља, раде своје домаће задатке из предмета: Српски језик, Математика, Свет око нас, Природа и друштво док знања и вештине из предмета Музичка култура, Ликовна куктура и Физичко васпитање реализују кроз различите типове радионица, играоница, разних такмичења где развијају такмичарски дух, тимску игру и сарадњу уз поштовање одређених правила.

Поред самосталног учења и рада домаћих задатака, ученицима је омогућено да слободно време проводе уз рачунар, телевизор и пројектор гледајући и занимајући се забавним и едукативним садржајима као што су емисије, цртани филмови и филмови примерени њиховом узрасту и интересовањима. Често се у дворишту школе или у школској сали организују спортска такмичења и надметања чиме, поред тимског духа и сарадње, негујемо и здраве навике, али и жељу за победом.

У оквиру рада продуженог боравка организована је и разноврсна исхрана ученика, доручак и ручак, кувана јела која деца воле, тако да је боравак деце у нашој школи комплетан и испуњен.

Радно време продуженог боравка:

  • 7:00- 13:20 (преподневна смена);
  • 11:30- 16:00 (поподневна смена).

Свим нашим будућим  ђацима првацима желимо срећан почетак наредне школске године – будите добра деца, добри и успешни ђаци, слушајте своје родитеље и учитеље, а другари из продуженог боравка вас са нестрпљењем очекују!

Дођите да уживамо заједно!